Barangan Healthy Home Paling Saya suka ialah Basic H.Ianya  produk healthy home Shaklee yang pertama sekali saya cuba, kenapa? Asalnya  saya ‘google’ untuk cari pembersih tanpa toksin untuk menghilangkan tanda marker,pensil, pen dan sewaktunya dengannya di tembok, sofa dan baju anak-anak.

Basic H merupakan pembersih  serbaguna dengan 1001 kegunaan.Ia dapat menghilangkan kotoran dan gris, tidak perlu dibilas,tiada sisa, diperbuat dari bahan semulajadi, pekat dan yang penting tiada toksin.
Saya gunakan basic H ni untuk satu rumah dari dalam hingga ke luar rumah.Basic H ni wajib ada dalam rumah, saya mesti pastikan ada stok kalau tak pening nanti.Ini antara kegunaan basic H yang saya suka kongsikan.

 1. Mop lantai, lap meja dan perabot.
 • Cukup hanya 2 titik ke dalam air untuk mengemop, lantai lebih bersih dan kilat.JIka ada bekas minyak goreng dilantai, saya spraykan sahaja dan lap.Bau dan lekitnya mudah hilang, tanpa perlu gunakan sabun yang perlukan bilasan kedua.
 • Lap meja dapur, meja makan serta tempat kerusi makan bayi dengan mudah tanpa perlu bilas dan ianya tidak melekit sama sekali.
 • Caranya isi air ke dalam bekas spray dan tuangkan  1-2 titik basic H ke dalamya.Dah siap, spray sahaja dimana anda perlukan, mudah, cepat dan berkesan.

 
2. Menghilangkan bekas kotoran dan contengan.
 • Basic H membantu hilangkan bekas contengan di tembok, pintu, sofa dan lain-lain. Tembok dan sofa saya selalu menjadi mangsa anak-anak.Hehe.Si kakak yang selalu bantu saya hilangkan bekas contengan.Bersemangat nak hilangkan, yelah takut abah marah kan nanti.
 • Caranya sapukan cairan basic H yang pekat( tanpa campuran air) ke atas permukaan bekas conteng/kotoran degil dibaju.Biarkan 2-3 minit, kemudian baru spray dengan air dan gosokan ke permukaan dengan span /kain / berus gigi.

 

3. Mencuci sayuran/buah-buahan,menyegarkan sayur, menyiram pokok.

   
  • Kalau ada sayur dah layu, rendamkan sahaja dengan air basic H, nanti sekejap sahaja jadi segar semula,tak perlu dibuang.
  • Saya juga jadikannya sebagai air semburan pada daun pokok dan siram tanahnya sekali.Hasilnya cepat bertunas pucuk yang baru tau, pokok pun subur.Tak perlu letak baja tambahan. 
  • Rendam buah-buahan dan sayuran untuk keluarkan sisa bahan yang merbahaya.

   
  4. Menghilangkan kesan gris dan kotoran degil.
  • Biasanya bekas milo yang tumpah ke baju sukar dibersihkan, tapi dengan Basic H pada saya ia menjadi mudah.
  • Sapukan dahulu basic H pekat ke atas permukaan baju yang kena minyak, tunggu sebentar dan berus.InshaAllah hilang.

   

  5. Membantu turunkan suhu badan(demam) dan sebagai mandian bagi kulit alergi.
  •  Apabila anak demam, saya akan spankan badannya dengan air basic H.Caranya hanya titiskan 2 titik Basic H ke dalam besen berisi air.Hasilnya suhu badan cepat turun.
  • Saya mandikan juga anak dengan air basic H jika mereka demam dan mengalami kulit gatal-gatal akibat alergi.

  6. Membantu megilatkan aksesori dan peralatan dapur. Setelah dibersihkan, peralatan dapur seperti menjadi baru .Boleh juga bersihkan barang kemas kita yang dah kusam, terus berkilat, tak payah  hantar cuci dekat kedai emas.

  Sebenarnya ada banyak lagi kegunaan basic H, ini adalah sebahagian daripadanya.Saya tak perlukan pembersih lain selain basic H memandangkan ia memang selamat digunakan untuk kami seisi keluarga.

   
  ——————————————————
  Jom Sihat dan Berjaya, sertai kami
  Bagaimana ingin menjadi ahli?
  Berminat untuk mencuba vitamin terbaik di Malaysia ini dengan HARGA HEBAT & MENJIMATKAN?
  Sila hubungi saya segera.
  Perunding Vitamin Anda : Nabilah Abdat
  Pengedar Sah Shaklee Johor Bahru, BBU, Damansara Alif ,Taman Perling dan Skudai.Penghantaran ke seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Singapura dan Indonesia.
  Shaklee ID [ No : 1152012 ]
  HP : +6017 700 4559 / +65 9190 3244
  ——————————————————